Kenaikkan OPR Bebankan Pengguna ?

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak , memperjelaskan dakwaan bahawa keputusan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 3.25 peratus  akan membebankan pengguna sepertimana yang hangat diperkatakan di media sosial.


Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, keputusan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 3.25 peratus  tidak akan membebankan pengguna

Ini berikutan kadar kenaikan OPR itu membabitkan jumlah yang kecil. Mengulas lanjut, Datuk Seri Najib yang juga Menteri Kewangan menjelaskan, keputusan BNM itu dibuat berasaskan kepada kekuatan ekonomi negara yang semakin kukuh selain berpendapat sudah sampai masanya tindakan  diambil bagi menstabilkan semula kadar faedah yang rendah di Malaysia.

“Kenaikan OPR ini akan memulihkan keadaan yang mana selepas enam suku, ia dikembalikan kepada kadar sebelum ini. Ini juga bagi mengelak kita meneruskan rejim kadar faedah yang rendah dan boleh membawa risiko besar ke atas negara.”

SUMBER : 
Berita Harian
Sinar harian

Related

Berita 3073761854092547199

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

emo-but-icon

Hot in week

Info Kerja Kosong Terkini

Info Biasiswa Terkini

Info Semakan Terkini

Like Our Facebook!!

Blog Archive

item