Perubatan Diagnosis Sinar-X Adalah Merbahaya?

PENJELASAN: 


Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) memperjelaskan dakwaan bahawa perubatan diagnosis sinar-X adalah merbahaya sepertimana yang hangat diperkatakan.Sumber gambar: Twitter

Menurut Menteri MOSTI, Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau, pesakit dan pengamal perubatan tidak perlu khuatir semasa menjalankan perubatan diagnosis sinar-X.
Ini kerana standard berkenaan perubatan diagnosis sinar-X telah disemak semula selaras dengan perkembangan teknologi khususnya dari aspek keselamatan dan tahap kebolehgunaan peralatan radiologi.

Pembangunan standard ini juga turut melibatkan pakar-pakar dalam bidang radiasi daripada agensi-agensi di bawah MOSTI termasuk Lembaga Perlesenan ATOM Negara dan Agensi Nuklear Malaysia.

Standard berkenaan merangkumi kriteria untuk penggunaan sinar-x secara selamat dan tahap kebolehgunaan peralatan radiologi. Selain itu, ia merupakan sebahagian daripada keperluan untuk mendapatkan lesen kelas C di bawah aktiviti Pelesenan Tenaga Atom (Akta 304) daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

SUMBER:

Laman Facebook Rasmi Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi

Related

Benar @ Palsu 5850677382227731178

Post a comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

emo-but-icon

Hot in week

Info Kerja Kosong Terkini

Info Biasiswa Terkini

Info Semakan Terkini

Like Our Facebook!!

Blog archive

item